Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Vaccinaties Vragen over bestanddelen van vaccins

Vragen over bestanddelen van vaccins

Wat zit er in een vaccin? Zitten er gevaarlijke stoffen in? Lees meer over de bestanddelen.


Waaruit bestaan vaccins?

Vaccins bestaan uit vier soorten stoffen:

1. Werkzame stoffen

Deze stoffen zorgen voor de daadwerkelijke bescherming tegen de ziekte. Ze heten ook wel antigenen. Deze antigenen worden gemaakt van of met behulp van de ziekteverwekker (bacterie of het virus) die de ziekte veroorzaakt. Het lichaam reageert op deze antigenen door afweerstoffen aan te maken.

2. Adjuvans

Adjuvantia zitten in een vaccin om bijvoorbeeld de werking ervan te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen, het vaccin goed gemengd te houden, of om het makkelijker te kunnen toedienen.

3. Andere hulpstoffen

Dit zijn stoffen die de immuunreactie van het lichaam in gang zetten.

4. Reststoffen

Tijdens de productie van het vaccin worden reststoffen gebruikt om een optimale kwaliteit en veiligheid van het vaccin te waarborgen, , bijvoorbeeld om de vaccins niet te besmetten met andere bacteriën. Nadat het vaccin gemaakt is, worden deze stoffen verwijderd. Soms blijven er sporen achter. Deze sporen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

naar boven

Zijn de hulpstoffen in vaccins schadelijk?

Nee, de hulpstoffen in de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma zijn niet schadelijk. Alle stoffen die in een vaccin zitten, staan in de bijsluiter genoemd, ook de hulpstoffen en de mogelijke reststoffen.

Zitten er menselijke cellen in vaccins?

Nee, er zitten geen menselijke foetale cellen in het vaccin. Bij de productie van het vaccin wordt een continue cellijn gebruikt die oorspronkelijk eenmalig afkomstig is van een menselijke foetale cel. Een continue cellijn is een menselijke of dierlijke cel die oneindig wordt doorgekweekt en gebruikt om viruscellen op te laten groeien. Om vaccins tegen virussen te maken, zijn namelijk levende cellen nodig en door gebruik te maken van een continue cellijn zijn er niet steeds nieuwe menselijke of dierlijke cellen nodig.

Zitten er gevaarlijke stoffen in de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma?

Nee, er zitten geen gevaarlijke stoffen in de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma.

Zitten er aluminiumverbindingen in een vaccin?

Ja, in veel vaccins zitten aluminiumverbindingen. Deze kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Aluminiumverbindingen zijn hulpstoffen die ervoor zorgen dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken.

Is vaccineren veilig voor kinderen met een antibiotica-allergie?

Ja. Antibiotica worden alleen gebruikt bij de productie van vaccins. Na afloop van de productie worden ze er weer uitgehaald. Heel soms blijven er sporen achter. In de tabel hieronder staat in welk vaccin mogelijk sporen antibiotica kunnen zitten. De hoeveelheid antibiotica in vaccins is minimaal en veroorzaakt geen allergische reactie bij kinderen met een antibiotica-allergie.

Tabel 1: Overzicht van gebruikte antibiotica in de vaccins binnen het Rijksvaccinatieprogramma

Vaccin

Infectieziekte(n)

Antibiotica

Engerix junior

Hep B (kinderen)

geen

Synflorix

Pneumokokken

geen

Infanrix-hexa

DKTP-Hib-HepB

neomycine sporen mogelijk polymyxine B sporen mogelijk

MMRVaxpro

BMR

neomycine sporen mogelijk

DTP-NVI

DTP-6

neomycine sporen mogelijk polymyxine B sporen mogelijk
streptomycine sporen mogelijk

Neisvac-C

Meningokokken C

geen

Infanrix-IPV

DKTP-5

neomycine sporen mogelijk
polymyxine B sporen mogelijk

Cervarix

HPV

geen

Pediacel

DKTP-Hib

neomycine sporen mogelijk polymyxine B sporen mogelijk
streptomycine sporen mogelijk

HBVAXPRO

Hep B (volwassenen)

geen

     

 

Zit er kippenei-eiwit in vaccins?

Nee, er zit geen kippenei-eiwit in de vaccins. Kinderen met een kippenei-eiwit allergie kunnen alle vaccins (ook BMR) zonder problemen krijgen. In de bijsluiter wordt kippenei-eiwit nog wel vermeld, omdat het gebruikt wordt bij de productie van het vaccin. Na productie wordt dit verwijderd en eventueel achtergebleven sporen zijn zo klein dat ze geen allergische reactie kunnen veroorzaken.

Zit er formaldehyde in vaccins?

Ja, in sommige vaccins zit formaldehyde maar het is ongevaarlijk. Formaldehyde is meestal een reststof. Het wordt gebruikt bij de productie van vaccins om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde bacteriën in het vaccin kunnen komen, of om virussen of eiwitten minder gevaarlijk te maken. Na afloop wordt het er weer uitgehaald, maar soms kunnen er sporen achterblijven. Formaldehyde is een stof die ook in het menselijk lichaam van nature voorkomt.

Zit er thiomersal in de vaccins?

Nee, er zit geen thiomersal in de vaccins.Laatst gewijzigd november 2016


Brochure 'Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten'

Service