Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Vaccinaties HPV

HPV

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een HPV-infectie in hun leven. Meestal ruimt je lichaam dit virus binnen 2 jaar weer zelf op. Soms blijft het virus aanwezig. Dan kan een voorstadium van baarmoederhalskanker en later kanker ontstaan.

Het HPV-vaccin beschermt je tegen twee gevaarlijke HPV-varianten (type 16 en 18). Deze veroorzaken samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Je hebt geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met een vaccinatie ben je wel beter beschermd.

  • Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die jaarlijks bij zo’n 600 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar gaan er ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan dood. Twee gevaarlijke HPV-varianten veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie beschermt tegen deze twee varianten.

Waar en wanneer?

  • De HPV-vaccinatie wordt gegeven bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), in het jaar dat je 13 wordt. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken in je bovenarm. Tussen de twee prikken zit een periode van ongeveer zes maanden.

Service