De BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen de prik bij 14 maanden. Een herhaalprik volgt bij 9 jaar. 

De BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-prik in het kort

Beschermt tegen De bof, mazelen, rodehond
Gegeven bij 14 maanden en 9 jaar
Beschermingsduur Waarschijnlijk levenslang voor mazelen en rodehond, voor de bof is dit niet duidelijk
Meest voorkomende bijwerkingen  Hoofdpijn, uitslag of klachten op de plek van de prik, zoals een rode, dikke of pijnlijke arm.  Kinderen van 14 maanden kunnen daarnaast koorts en slaperigheid ervaren

Wanneer BMR-vaccinatie 

Kinderen krijgen 2 keer een BMR-prik. Eerst als ze 14 maanden zijn en nog eens als ze 9 jaar zijn. 

Waarom pas op 14 maanden

Op de leeftijd van 14 maanden werkt de BMR-prik het beste. De eerste maanden na de geboorte hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn na 1 jaar helemaal verdwenen. Pas dan kan de BMR-prik goed zijn werk doen. Bovendien hebben kinderen na hun eerste verjaardag een sterker afweersysteem. Hierdoor geeft BMR-prik een betere bescherming. 

Na de eerste vaccinatie is 95% van de kinderen beschermd, maar bij 5% van de kinderen werkt de prik niet. Daarom krijgen kinderen de vaccinatie nog een keer als ze 9 jaar zijn. Zo kunnen bijna alle kinderen antistoffen aanmaken. Na de tweede vaccinatie is 99% van de kinderen beschermd.

Mijn kind heeft contact gehad met iemand met de bof, mazelen of rodehond. Wat nu? 

Heeft je kind de BMR-prik gehad? Dan hoeft je kind niet nog een keer een prik te krijgen.  Als je kind (nog) geen BMR-prik heeft gehad, doe je het volgende:

Contact met iemand met de bof  
Contact met iemand met mazelen Je kind kan tot 72 uur na het contact een BMR-vaccinatie krijgen. Neem hiervoor contact op met...
Contact met iemand met rodehond   

Bijwerkingen van de BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie bij 14 maanden

Wanneer? Tussen 5 dagen en 3 weken na de prik
Wat vaak gebeurt
  • Vaak zijn kinderen hangerig en huilerig na de inenting. Of ze krijgen koorts of uitslag. Deze bijwerkingen lijken op een lichte vorm van de bof, mazelen of rodehond.
  • De plek van de prik kan rood of dik zijn of pijn doen.
Wat soms gebeurt
  • Een koortsstuip, vaak 5 tot 12 dagen na de vaccinatie (bij 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen). Het gaat hierbij om koorts die snel oploopt. Het kind kan met armen en benen gaan trekken of buiten bewustzijn raken. 
  • Vaker dan normaal blauwe plekken of bloedingen (bij 1 op de 20.000 kinderen). Dit komt meestal binnen een paar weken weer goed. 
  • Tijdelijke gewrichtsklachten (heel af en toe). Deze gaan vanzelf over. Ze hebben niets te maken met chronische gewrichtsklachten zoals reuma. 
Goed om te weten Na de BMR-vaccinatie is je kind niet besmettelijk voor anderen.

Bijwerkingen van de BMR-vaccinatie bij 9 jaar

Wanneer? Tussen 5 dagen en 3 weken na de prik
Wat vaak gebeurt
  • Vaak krijgen kinderen hoofdpijn of uitslag, soms ook met wat koorts. Deze bijwerkingen lijken op een lichte vorm van de bof, mazelen of rodehond. 
  • De plek van de prik kan rood of dik zijn of pijn doen. 
Wat soms gebeurt
  • Tijdelijke gewrichtsklachten (heel af en toe). Deze gaan vanzelf over. Ze hebben niets te maken met chronische gewrichtsklachten zoals reuma. 
  • Een enkele keer valt een kind flauw na een vaccinatie. Dat heeft dan meer te maken met angst voor prikken, dan met de samenstelling van het vaccin. 
Goed om te weten Na de BMR-vaccinatie is je kind niet besmettelijk voor anderen.

Angst voor bijwerkingen 

Kun je van de BMR-vaccinatie autisme, suikerziekte, een darmontsteking of een andere ziekte krijgen? Gelukkig niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Maag-, Darm- en Levercentrum en andere organisaties. Toch vragen sommige ouders zich af wat beter is: dat hun kind de bof, mazelen of rodehond krijgt of een vaccinatie. Na de mazelen te hebben gehad, houdt een kind 2 tot 3 jaar een slechte weerstand. Ook als het kind weinig last heeft gehad, kan het daarna sneller andere ernstige ziektes krijgen.

Wat zit er in de BMR-prik?

In het BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccin zitten bof-, mazelen- en rodehondvirussen die zwak zijn gemaakt. Deze verzwakte virussen maken je niet ziek, maar zetten je afweersysteem wel aan het werk.

Op de pagina Wat zit er in vaccins? vind je meer informatie over welke stoffen er in vaccins kunnen zitten. Op de pagina Hoe werkt vaccineren? lees je hoe vaccinaties werken.

Op de pagina Bijsluiters van vaccinaties vind je de bijsluiter van het BMR-vaccin.

 

Is je kind: 

  • ouder dan 6 maanden,
  • jonger dan 14 maanden
  • en ga je naar het buitenland?

Overleg dan even met de huisarts of het consultatiebureau. In sommige landen komt nog veel mazelen voor en kinderen kunnen dan mazelen krijgen, voordat ze een prik hebben gehad. Daarom krijgen kinderen de BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-vaccinatie soms eerder. Krijgt je kind de vaccinatie voor de 1e verjaardag? Dan is later nog een extra vaccinatie nodig, zodat je kind goed beschermd is. 

Adviezen BMR-prik binnen en buiten Europa 

Hieronder en in de lees je de adviezen voor landen binnen en buiten Europa. We houden de situatie in het buitenland in de gaten en passen waar nodig de adviezen aan.  de adviezen aan.  

Zie ook het wereldwijde overzicht van mazelenuitbraken van CDC

Advies vervroegde BMR-vaccinatie bij reizen binnen Europa 

Sinds juli 2023 is het advies voor een vervroegde BMR-vaccinatie binnen Europa: 

  • Roemenië, Oekraïne, Noord-Macedonië, en Bosnië en Herzegovina: BMR-vaccinatie eerder geven. Zie hiervoor ook de BMR-landenlijst
  • Andere landen in Europa: BMR-vaccinatie gewoon volgens het schema. De kans is klein dat je in een ander Europees land mazelen krijgt. Net zoals in Nederland. 

Advies voor vervroegde BMR-vaccinatie bij reizen buiten Europa: 

In veel niet-westerse werelddelen komt mazelen nog veel voor. Voor de landen in die werelddelen is een vervroegde BMR-vaccinatie verstandig. Zie hiervoor de BMR-landenlijst. Als je niet zeker weet of je kind een vervroegde BMR-vaccinatie nodig heeft, kun je dit op het consultatiebureau vragen. 

Heb je ook nog vragen over andere vaccinaties die nodig zijn voor een reis naar het buitenland? Kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar kun je onder andere vinden welke vaccinaties je het beste kunt halen en waar je hiervoor een afspraak kunt maken in jouw regio.

Als je kind ziek is, kun je het beste contact opnemen met de organisatie die de prik geeft. Je kunt dan vragen of vaccineren verstandig is. Soms wordt de vaccinatie even uitgesteld. Voor kinderen met een iets lagere weerstand kan de vaccinatie geen kwaad.

Kunnen kinderen met een afweerstoornis de BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond)-prik krijgen? 

Kinderen met een slechte afweer door ziekte of medicijnen mogen het BMR-vaccin niet krijgen. Zij kunnen daarvan ziek worden, omdat hun lichaam het virus uit de prik minder goed kan opruimen. Deze kinderen zijn altijd onder behandeling van een kinderarts. Deze kan daar meer informatie over geven.

  

Link naar infograhic over de BMR-vaccinatie met o.a. informatie over de ziektes bof, mazelen en rodehond en over de bijwerkingen van de prik.

 

 

 

 

In onze infographic over de BMR-vaccinatie vind je overzichtelijke informatie over de verschijnselen van de drie ziektes waartegen de prik beschermt: bof, mazelen en rodehond. Ook vind je hier in tekst en beeld uitleg over de bijwerkingen die je kind kan krijgen van de prik.